Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Van gedicht voor een leerling tot kunstwerk

 

Begin september kreeg ik een uitnodiging van de Erasmus universiteit Rotterdam.
Een deel van mijn gedicht “Diploma – uitreiking” is in een kunstwerk verwerkt en in neon letters aangebracht op de wand van de eerste verdieping in Sanders Law Library.
De kunstenaar Toni Burgering die ooit de bekende dichtregel van Lucebert in neon heeft vervaardigd is ook degene die mijn gedicht voor een kunstwerk heeft uitgezocht. Hij verwerkte dit deel van mijn gedicht ook in een miniatuur afstudeerbeeld dat uitgereikt wordt aan studenten die de bul ontvangen. Daar zijn 700 van gemaakt.
Ik wist in 2016 al dat dit ophanden was maar donderdag 13 september was het dan eindelijk zover dat we het konden bekijken.
Ongeveer 60 mensen woonden de feestelijke opening van dit gebouw bij. De decaan had een treffende toespraak, de architect en een aantal mensen die zeer nauw betrokken waren bij de totstandkoming van dit gebouw werden in de schijnwerper gezet en daarna mocht ik een toelichting geven over hoe mijn gedicht dat hier in neon is vervaardigd tot stand is gekomen en het voordragen. Na de voordracht kreeg ik het afstudeerbeeld uitgereikt. Graag deel ik de tekst met u.
“Alvorens mijn gedicht voor te dragen wil ik heel graag even in het kort vertellen hoe dit gedicht tot stand gekomen is. Mijn man werkt als conciërge op een school voor speciaal onderwijs.
Leerlingen die er vaak uitgestuurd worden kent hij het best. Die mogen hem helpen.
Dat blijft niet alleen bij helpen, ze willen ook hun ei kwijt.
Op een dag vroeg een leerling: Meneer Poelman, uw vrouw schrijft toch gedichten?
Wil ze voor mij een gedicht schrijven over hoe het is om astma te hebben?
Er kwam voor hem een gedicht over astma. Het werd geplaatst in het Longfonds-magazine. Enkele jaren later kwam hij als oud-leerling vragen of de vrouw van meneer Poelman wel een gedicht wilde schrijven voor zijn diploma-uitreiking. Hij had zijn opleiding voor Sociaal Cultureel Werk met goed gevolg afgerond.
Er kwam een gedicht voor zijn diploma-uitreiking.
Omdat het gedicht misschien voor meer mensen interessant kon zijn heb ik het ook op internet geplaatst.
Hoe bijzonder is het dan als op een dag de telefoon gaat en een woordvoerder van Toni Burgering je vraagt of het goed is dat het gedicht Diploma-uitreiking wordt gebruikt voor een kunstwerk in de hal van het Sanders gebouw op de Erasmus universiteit te Rotterdam.
Die dag in 2016 vervulde me met diepe blijdschap en dankbaarheid.
Ik verheugde me op de dag dat het klaar zou zijn en ik het met eigen ogen zou mogen zien. Toen las ik het bericht dat Toni Burgering overleden was. Hij kan helaas niet meer meemaken wat aan ons vandaag wel is gegeven.
Ik ben dan ook dankbaar dat ik vandaag hier in deze zaal het gedicht mag voordragen dat ik jaren geleden voor die leerling heb geschreven. Hij moest eens weten wat hij in gang heeft gezet.

Diploma-uitreiking

Veelkleurig schilderen we
delen van het leven,
een groot vlak sociaal
boven het cultureel,
door ’t hele doek
zien we onszelf verweven,
hier iets te weinig,
daar weer iets te veel.

Het sociale buigt zich
naar de ander over,
het culturele haalt
het anders in de ander boven,
ziet het ontplooien in verrassend
tot een gouden zonneboog.

Zo komen we tot de voltooiing,
zo vliegeren we naar omhoog!”

Coby Poelman - Duisterwinkel

Het middelste deel uit dit gedicht is in neon uitgelicht en op het afstudeerbeeld gegraveerd.

Zie ook  https://www.eur.nl/esl/nieuws/sanders-law-library-gebruik-genomen